Hair Restoration Blog

Commonly Asked Questions About Hair Loss and Some Answers

Commonly Asked Questions About Hair Loss and Some Answers

Transitions Hair Solutions

Hair Questions and Answers1.) What is hair loss in women?
Answer: Celeste Robb-Nicholson, Internal Medicine:
“Hair loss (alopecia) is one of the most common female hair disorders. More than a third of women experience it during their lifetimes.”

2.) Why does having a baby cause hair loss?
Answer: RealAge
“Sudden stress related hair loss is characterized by a ageneral thinning throughout the entire scalp is called telogen effluvium. The stress of pregnancy can shock the hair follicles into an inactive state which will make it fall out. “

3.) Can depression cause hair loss?
Answer: Anthony Komaroff, MD, Internal Medicine
“Stress of any kind can play a role in hair loss including depression and casn take its toll on the way we look and feel.

4.) What could cause hair loss in a teenager?
Answer: Anthony Komaroff, MD, Internal Medicine
“Illness, stress, poor nutrition and certain drugs can lead to hair loss. “

5.) How much hair loss is too much?
Answer: Mehmet Oz, Cardiology
“Are you always picking strands of hair off of your sweater? Do you shed enough to clog the shower drain? This may be a sign that something is wrong and too much hair is being lost.”

6.) Can Medications cause hair loss?
Answer: Betty Long, RN, MHA, Nursing“Certain medications and supplements can cause hair loss. They include medications used to treat high blood pressure, heart problems, depression, gout, chemotherapy and radiation and some birth control medications.”

7.) How can hair loss in women be prevented?
Answer: Elizabeth Boham, MD, MS, RD, Nutrition & Diatetics“Low iron in the diet and in the body is a common cause of increased hair loss in women. This is especially true in women who are still having their monthly period.”

8.) Does hair loss affect only men?
Answer: Johns Hopkins Medicine
Most people envision balding older men when it comes to hair loss. But hair loss affects almost as many women as men. It is far more traumatic for women because our hair is a big part of how we present ourselves to the world.”

9.) How is hair loss treated?
Answer: Betty Long, RN, MHA, Nursing
“The common treatment for hair loss is medication. Two drugs, minoxidil (Rogaine) and finasteride (Propecia or Proscar) are available to treat male pattern baldness.

10.) Can a vegetarian diet cause hair loss?
Answer: Jessica Crandall, Nutrition * Dietetics on behalf of Academy of Nutrition & Dietetics
“Getting inadequate nutrients (i.e. protein) can cause hair loss. Working with a registered dietician can help ensure you are getting the recommended amounts of protein that your body needs based on your weight and activity level.”

SHARE THIS ARTICLE: